Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nechte už Kaczynského spát!

Blogeři by neměli úmyslně lhát, zvláště v případě tragédie prezidenta Kaczynského ve Smolensku. Tento článek blogera Olšera je reakcí na nesmysly, vyskytující se zde. Abychom učinili konec různým nesmyslným teoriím, které nevím komu vyhovují, tady je krátký náhled jak to „chodí při létání“.

www.google.com

Vzdušný prostor na celé zeměkouli je od určité minimální výšky (u nás od výšky 300m nad terénem) do 15km z hlediska letectví řízeným prostorem a všechno, co se zde nachází, musí dodržovat normy ICAO. To znamená naplánovat si trasu (včetně výškového profilu letu), zadat ji včetně časových požadavků a nechat si ji systémem odsouhlasit. To platí pro každého. Včetně Air Force One.

Letadlo musí být vybaveno radiovými a radiolokačními systémy, pro radary „svítí“ jako vánoční stromeček. Všechny hovory na radiovém spojení se vedou v angličtině. Pro „velká letadla“ jako toto TUčko to platí bez pardonu. Platí to na všech kontinentech pro „normální“ provoz. Pokud je někde válka, konflikt, bouchne sopka, je vojenské cvičení apod., tak se daná oblast uzavře, a prostě se tam nelétá. Kupodivu tuto dohodu už léta všichni dodržují. Umožňuje totiž létat každému kamkoliv a kdykoliv.

Takže když si naladíte na rádiu frekvenci Ruzyňského (Brněnského, Ostravského) letiště, můžete slyšet třeba Airbus Travelservisu, jak se vrací domů.

„Praha Radar, Travelservis seven zero six, dobré ráno“.

„Travel seven zero six, Praha radar, ahoj Pepo, radar contact, information papa.“

„Information papa, ahoj Láďo, travel seven zero six.“

Angličtináři se asi chytají za hlavu, ale všichni, kdo to poslouchají, tady všechna letadla v oblasti a další stanice na zemi vědí o co jde. (Pozdravy v národní řeči je jediné, co se v hovoru toleruje.) Hovor je samozřejmě nahráván v letadle i na zemi. Na zemi se nahrává i poslední půl hodina vývoje radarové situace na obrazovkách řízení letového provozu a v letadle se k tomu nahrává ještě hovor v kabině (to je ta polština) a technická data letu.

Jestli někde byla globalizace úspěšně uskutečněna, tak je to právě oblast civilního letectví. Nikdo si tato pravidla nedovolí porušit. Točí se zde „dost“ peněz a pokuty za porušení pravidel nejsou malé. Nehledě na to, že jak pilot, tak řídící letového provozu licenci získává velice těžce, krvopotně, ale přijít o ni může velice snadno.

V našem případě mohlo dojít k vyjímkám z výše uvedené praxe v poslední, závěrečné fázi letu TUčka. V případě, že v oblasti nebyl další civilní provoz, což vzhledem k počasí nebyl, mohl být rozhovor veden v národním jazyce. Navíc to byla komunikace s vojenským letištěm, kde s civilním provozem řídící moc velkou praxi nemají, takže ruština byla v tom okamžiku asi vhodnější. Podstatné je, jestli si rozumněli. Zásada je ale jasná. Pokud by byl i stín podezření, že ta druhá strana neví, co chci, je volající povinen přejít do angličtiny.

Řídící na zemi řídí, tedy předává pokyny a informace pilotovi. Konečné rozhodnutí, jestli je dodrží, je vždy na pilotovi. On sedí v letadle, on rozhoduje o svém životě a životě posádky a cestujících. Řídící může stokrát pilotovi zakázat přistát, nemá nic, čím by mu v tom mohl zabránit. (Právní dohry neřešme.)

Shrňme si to. Přistávat na letiště které nemá přístrojové vybavení pro přistání za snížené viditelnosti v počasí kdy „i ptáci chodí pěšky“ je hazard. Hazard, který může být přijatelný v nouzi, u vojenských letadel v době války. Ne u dopravního letu v době míru. Bez ohledu na spoustu okolností a souvislostí. Viníkem je vždy pilot. Pilot zodpovídá za to, kde přistane. Bez pardonu. Na druhou stranu nechci šahat do svědomí tomu, kdo donutil pilota zapřít zdravý rozum, pud sebezáchovy a dlouholetý pilotní výcvik. Ikdyby ležel na Wawelu.

Omlouvám se všem profesionálním řídícím a pilotům, že jako amatérský pilot a AFIS do toho „kecám“. Ale snad to zamezí aspoň těm nejkřiklavějším nesmyslům.

Autor: Ivan Kratochvíl | úterý 15.6.2010 18:25 | karma článku: 13,29 | přečteno: 1109x
  • Další články autora

Ivan Kratochvíl

Vojáci v záloze zázrakem elitou antikonfliktních týmů PČR?

Patřím do skupiny bývalých policistů a vojáků. Řadím se mezi vlastence, kterým není lhostejný osud naší země. Té země, kterou jsme zdědili od svých otců a kterou bychom měli odevzdat zase naším dětem. Pokud možno krásnou.

23.2.2016 v 8:51 | Karma: 25,92 | Přečteno: 1771x | Diskuse| Ostatní

Ivan Kratochvíl

Velikonoční triduum

Kdo chtěl, mohl se zúčastnit velikonočního tridua v klášteře. Podmínka byla jediná. Včas se přihlásit a získat souhlas bratří. Povedlo se.

4.5.2011 v 10:46 | Karma: 15,87 | Přečteno: 1640x | Diskuse| Kultura

Ivan Kratochvíl

Ukrajinské gymnázium, aneb „Lopaty“ v Praze

Podle ještě nevyhodnoceného sčítání je v České republice 200 000 Ukrajinců. Dvěstě tisíc legálně přihlášených občanů Ukrajiny platících daně, zdravotní a sociální pojištění a ne zrovna malé poplatky za pracovní pobyt a víza, které musí pravidelně, rok co rok obnovovat. Pracujících, kteří sociální systém pouze dotují, protože v případě ztráty příjmů buď odcházejí, nebo je jim neprodlouženo vízum v ČR pro ztrátu příjmů.

22.4.2011 v 9:54 | Karma: 18,34 | Přečteno: 2480x | Diskuse| Kultura

Ivan Kratochvíl

Neplatíš? Smůla, nevyjedeš

Neplatiči, tuneláři, dlužníci trápí nejen naší ekonomiku, ale jsou problémem i v Rusku. Mohla by nás jejich opatření inspirovat? Jak to řeší? Nevím, zda demokraticky dle českého pohledu, ale velice účelně. Neplatíš, nevyjedeš.

5.9.2010 v 7:35 | Karma: 42,48 | Přečteno: 11259x | Diskuse| Ekonomika

Ivan Kratochvíl

Čecháček v Moskvě aneb vidlák v hotelu

Po úspěšném překonání vzdálenosti Praha Moskva v rovině fyzické, kulturní a společenské, po peripetiích v moskevském dopravním systému a bez platební karty, kterou jsem si „chytře“ nechal doma konečně vstupuji do prostoru hotelu, kde mám bydlet. Před dveřmi kouří frajer v teplákové soupravě. Evidentně slavnostní teplákové soupravě. Je na ni patřičně hrdý. Stoupá mi sebevědomí. Alespoň na okamžik.

15.7.2010 v 11:35 | Karma: 21,36 | Přečteno: 3040x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4021x
Jsem navždy mladý padesátník se zájmem o dění kolem sebe. Jsou témata která mi nejsou lhostejná a o nich hodlám psát.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky