Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsem přišel o chrup

Ve středu 6. května jsem po celoživotní péči o svůj chrup dospěl do konečného stádia, alespoň co se horního patra týče. Po provizorním osahávání a zkoušení přišla hodina H. Přišedše do ordinace jsem byl mile přivítán odzbrojujícím úsměvem své půvabné ošetřující lékařky.

Vstup byl pozitivní. Během první a dalších injekcí jsem ale okamžitě ztratil smysl pro krásno a pohodu příjemného prostředí přívětivých dam. S ovislým spodním rtem, necitlivým patrem a odulým horním rtem se perspektiva lidského jedince výrazně přeměňuje.

Nastal boj o přežití. V hlavě se mi promítlo vše dobré i zlé, nesplněné sliby a touhy a hlavně ten nejhorší pocit: jako samec jsi skončil. Jseš opticky kmet. Krásné dívky, u kterých by sis mohl zvedat sebevědomí, kdybys chtěl, tě budou zdravit. Dámy, se kterými bys rád strávil chvilku času u kávy, či se sklenicí vína,... tě budou pouštět sednout. A vlastním potomkům, pro které jsi dosud byl skálou, autoritou, budeš pro smích.

Stalo se. Chuděra doktorka můj depresivní výraz tak prožívala, až mi ji bylo líto. Propláchl jsem svůj náhle zvětšený otvor úst od krevních sraženin a učinil chabý pokus o úsměv. Pak to přišlo. Nápad.

Bezvýznamný okamžik pro lidstvo, velký okamžik pro mne. Přerod. Zařadil jsem se do skleničkového lidu. Pořídil jsem tedy foto. Nikoliv osobně, na to už mi chyběly síly. Ale doktorka s tím mobilem byla naprosto profesionální. Pak už se jenom vložila protéza, "tlačí vás někde?", samozřejmě , že ne. V tom okamžiku bych v ústech necítil ani Tatru. A historický okamžik skončil. Odcházím z ordinace.

Při odchodu jsem si pomyslel. Co ta holčina tak jančila, vždyť to tak strašné nebylo. Tehdy ještě ne. Následovala produkce s vyndáním protézy každému kdo o to stál, posměšné kamarádské poznámky zaměstnanců synovy firmy, prostě fajn, klasika.

Přišel večer. Protéza tlačila. Krev se tlačila z ran do protézy. Narkotikum ustupovalo. Pozvolná bolest přecházela ve znatelnou. K večeři dvě, slovy dvě palačinky, nemusí se kousat, stačí drtit. Tlačí. Strašně ta protéza tlačí. Bolí. Strašně bolí. Brečím. Nejdřív jenom tečo slzy, ale pak opravdu brečím. Jdu si poplakat. Dostanu ťafku.

Ta nejúžasnější žena mého života, ta, která je se mnou i tehdy, kdy já bych sám sebe nakopal, mne klofla. Seš chlap, tak neblbni. Dík. Ale bolí to furt. Ale v noci se dá ještě spát. Asi tak devětkrát. Ráno k snídani palačinka. !

Musíš něco sníst! Protéza zůstala v hmotě, která v ústech vznikla. Kam se hrabe Pattex superfix. Nicméně po půlhodinovém snažení je protéza zpět na původním místě. Vyčištěná, umytá dáseň, strupy odplaveny.

Telefony, zákazníci, práce. Jak jsem tím proplul, nevím. Opět jsem v péči té krásné, mladé, citlivé, účastné...... Rány prohlédnuty a vyčištěny. Protéza dostává zabrat od zubní vrtačky. konečně mohu sledovat ten zákrok jen jako pozorovatel.

Vcelku to je fajn zábava. Sedí! Sedí a netlačí. Tedy protéza, aby nedošlo k omylu. Poučen, na protézu naneseno cosi hojivého a odeslán domů. Úleva. Mohu i mluvit! Nepředstavitelná radost z muži tak zavrhované činnosti. Mohu mluvit. Zkusím jazykolam. Doktorka poznala, co jsem řekl. Úžasné. Sice ne "Mí pražané mi rozumějí", ale "má zubařka mi rozumí". Wolfgangu Amádee, jak tě chápu.

Kudy chodím, tudy spím. Poklimbávám. To ta noc. No nic. Jdu spát. Nejdu. Spíš chodím. Jdu všem na nervy. "Vem si prášek". Nevezmu. Nesnáším oblbováky a oblbování. Do vany. Z vany. Na balkon. Do postele. VEN! Mluvím o protéze. Řepík neřepík, mast nemast.Protéza prostě musí ven. Úleva.Protéza je venku, plná ústa krve, hnisu, bordelu. Vypláchnout, umýt to cizorodé těleso a do postele.

Ráno, je ráno. Je krásné slunečné ráno, ale já ho nevidím. Lépe řečeno ho vnímám jedním okem. Druhým i přes zvednuté víčko nevidím nic. Zrcadlo. "Zrcadlo, zrcadlo, kdo je na světě nejkrásnější?" "Quasimodo". Přes levé oko otok barvy lila přechází do koutku půvabnou červenou linkou. Zánět.

Mačkám tvář (jen do úrovně bolesti než začnu křičet), vysávám, plivu, vymývám. Manželka přehodnocuje postoj. "Chceš kaši bramborovou, nebo krupičnou?" Krupičku. Když už, tak už. Ať je to stylové. Polštář je jak po zabijačce. Akorát, že ta krev je s hnisem tak půl na půl.

Celý den mám zábavu. Vysávám, čistím, mačkám. Začínám vidět. Zuby jsou v HRNÍČKU. Ne ve skleničce. Perspektiva budoucnosti přichází. Už vidím světélko na konci tunelu. Kašičky, zmrzlinky (to můžu), hygiena, hygiena, hygiena. V sobotu už znovu nasazuji i zuby. Vítězství je naše. V pondělí na obědě objednávám něco mletého s kaší. Dostávám dětskou přesnídávku s meruňkami. Díky Andrejko. Jarda pořizuje dokumentaci. Hurá,  jsem zpátky. U svých..... Doma.

Autor: Ivan Kratochvíl | čtvrtek 23.7.2009 7:10 | karma článku: 33,34 | přečteno: 4314x
  • Další články autora

Ivan Kratochvíl

Vojáci v záloze zázrakem elitou antikonfliktních týmů PČR?

Patřím do skupiny bývalých policistů a vojáků. Řadím se mezi vlastence, kterým není lhostejný osud naší země. Té země, kterou jsme zdědili od svých otců a kterou bychom měli odevzdat zase naším dětem. Pokud možno krásnou.

23.2.2016 v 8:51 | Karma: 25,92 | Přečteno: 1771x | Diskuse| Ostatní

Ivan Kratochvíl

Velikonoční triduum

Kdo chtěl, mohl se zúčastnit velikonočního tridua v klášteře. Podmínka byla jediná. Včas se přihlásit a získat souhlas bratří. Povedlo se.

4.5.2011 v 10:46 | Karma: 15,87 | Přečteno: 1640x | Diskuse| Kultura

Ivan Kratochvíl

Ukrajinské gymnázium, aneb „Lopaty“ v Praze

Podle ještě nevyhodnoceného sčítání je v České republice 200 000 Ukrajinců. Dvěstě tisíc legálně přihlášených občanů Ukrajiny platících daně, zdravotní a sociální pojištění a ne zrovna malé poplatky za pracovní pobyt a víza, které musí pravidelně, rok co rok obnovovat. Pracujících, kteří sociální systém pouze dotují, protože v případě ztráty příjmů buď odcházejí, nebo je jim neprodlouženo vízum v ČR pro ztrátu příjmů.

22.4.2011 v 9:54 | Karma: 18,34 | Přečteno: 2480x | Diskuse| Kultura

Ivan Kratochvíl

Neplatíš? Smůla, nevyjedeš

Neplatiči, tuneláři, dlužníci trápí nejen naší ekonomiku, ale jsou problémem i v Rusku. Mohla by nás jejich opatření inspirovat? Jak to řeší? Nevím, zda demokraticky dle českého pohledu, ale velice účelně. Neplatíš, nevyjedeš.

5.9.2010 v 7:35 | Karma: 42,48 | Přečteno: 11259x | Diskuse| Ekonomika

Ivan Kratochvíl

Čecháček v Moskvě aneb vidlák v hotelu

Po úspěšném překonání vzdálenosti Praha Moskva v rovině fyzické, kulturní a společenské, po peripetiích v moskevském dopravním systému a bez platební karty, kterou jsem si „chytře“ nechal doma konečně vstupuji do prostoru hotelu, kde mám bydlet. Před dveřmi kouří frajer v teplákové soupravě. Evidentně slavnostní teplákové soupravě. Je na ni patřičně hrdý. Stoupá mi sebevědomí. Alespoň na okamžik.

15.7.2010 v 11:35 | Karma: 21,36 | Přečteno: 3040x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4021x
Jsem navždy mladý padesátník se zájmem o dění kolem sebe. Jsou témata která mi nejsou lhostejná a o nich hodlám psát.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky